Avto šola AMD Slovenj Gradec logo

Voznik začetnik

Voznik začetnik

Voznik začetnik

Kdo je voznik začetnik?

Voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti.

Voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja ne glede na to ali je bilo dovoljenje pridobljeno v Sloveniji ali v tujini.

Voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja vožnje kategorije A2, A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje kategorij AM, A1, B1, F ali G.

Tečaj varne vožnje za voznike začetnike

  • Je vsebinsko prilagojen, da na varen in zabaven način nazorno vodi do spoznavanja kritičnih situacij.
  • Ponuja ogromno uporabnih nasvetov in smernic za lažje razumevanje tveganj, ki na voznike prežijo v vsakdanjem prometu.
  • Naučili se boste defenzive in kako ukrepati, preden je prepozno.
  • Program vsebuje: skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci s poudarkom na soočenju voznikov s tveganji, nesrečami in njihovimi posledicami ter vadbo varne vožnje na poligonu
  • Možen je najem vozila.
  • Usposabljanje se izvede v enem dnevu v času trajanja 10 pedagoških ur.
Avto šola AMD Slovenj Gradec - tečaj varne vožnje

Na usposabljanje morate poleg veljavnega vozniškega izpita prinesti tudi karton voznika začetnika. Prejeli ste ga ob prevzemu vozniškega dovoljenja. Če ste ga slučajno založili, si ga lahko natisnete na spodnji povezavi.

Na koncu usposabljanja dobite potrdilo o opravljenem tečaju varne vožnje za voznike začetnike, ki ga nesete na upravno enoto in si podaljšate vozniško dovoljenje.

Usposabljanje

Cena usposabljanja je 125€ in je določena s strani vlade Republike Slovenije. Programa dodatnega usposabljanja se mora voznik začetnik udeležiti po najmanj štirih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja.

Teoretični del

(1 ura)

Razlaga o izkušnjah udeležencev in motivih za vožnjo, predstavitev tehnik zaviranj v sili, možnih reakcij pri vožnji na ovinku, tehničnih osnov in delovanja fizikalnih zakonitosti vožnje ter predstavitev pravilnega upravljanja vozila in varnostnih naprav v vozilu.

Praktični del

(5 ur)

Upravljanje in vodenje vozila v obliki slalomske vožnje s prikazom pravilne nastavitve sedežnega položaja in pravilna uporaba varnostnega pasu, vaje vodenja vozila v zavojih ter načinov reševanja iz nevarnih situacij v zavoju, vaje za vožnjo na primerni varnostni razdalji in pravilno oceno varnostne razdalje pri vožnji, s prikazom odvisnosti varnostne razdalje od hitrosti vožnje, vaje zaviranja v nevarnosti ter nenadnem umikanju na vozišču, vaje reševanja ob nenadnem zanašanju vozila.

Skupinska delavnica

(3 ure)

Voznikom vzbuditi zavest o tveganjih, ki so najpogostejši vzrok za nastanek prometne nesreče, ter njihovimi posledicami, da bodo prepoznali razloge za prilagajanje vožnje svojim sposobnostim in se ne bodo prepustili motenim vplivom. Voznike spodbuditi, da prepoznajo svoje prednosti in slabosti ter prilagodijo vožnjo svojim sposobnostim.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram